Cirkevný hudobný spolok sv. Mikuláša v Trnave oslávi v nedeľu koncertom svoje jubileum

17.10.2013 Trnava

Pri príležitosti 180. výročia založenia Rímskokatolíckeho cirkevného hudobného spolku sv. Mikuláša v Trnave a 55. výročia úmrtia Mikuláša Schneidera – Trnavského vás pozývame na slávnostný koncert, ktorý sa uskutoční 20. októbra 2013 o 20.00 h v Bazilike sv. Mikuláša.
Spolok je pokračovateľom bohatej cirkevnej hudobnej tradície, ktorej počiatky siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Zbor a orchester tvoria ľudia rôznych občianskych profesií od hudobných amatérov až po profesionálnych spevákov a hudobníkov vo veku od desať do osemdesiat rokov.
Spolok vznikol v roku 1833 na základe podnetu mešťanostu Jozefa Pitroffa, správcu fary sv. Mikuláša, Ignáca Kunzsta a generálneho vikára Vojtecha Bartakovicsa pod názvom Hudobný spolok. Začiatky spolku boli neľahké a jeho činnosť nespĺňala pôvodné predstavy. V roku 1838 preto prišlo k jeho reorganizácii, a tak vznikol Cirkevný hudobný spolok. Za kapelníka bol vymenovaný František Xaver Albrecht, funkciu regenschoriho striedavo zastávali Anton Belohlávek, Ján Baránek a Ján Csarda. V polovici šesťdesiatych rokov 19. storočia vystriedal Jána Csardu Alexander Kapp, a po jeho smrti sa zbormajstrom stal František Otto Matzenauer, ktorý v tom čase zastával funkciu regenschoriho.
Zásadný obrat v hudobnom živote spolku nastal v roku 1909 po príchode Mikuláša Schneidera Trnavského, ktorý bol v roku 1913 dekrétom vymenovaný za regenschoriho. Spolok viedol štyridsaťpäť rokov, organizoval koncerty cirkevnej hudby a podstatnou mierou prispel k obnove činnosti spolku, ktorý sa znova skonštituoval v roku 1928.
S ohľadom na zloženie tohto hudobného telesa je jeho cieľom spevom a hudbou obohacovať bohoslužby v Bazilike sv. Mikuláša pri latinskej sv. omši, ako aj pri iných príležitostiach povznášať duchovnú úroveň veriacich produkciou cirkevných skladieb doma i v zahraničí so snahou o dosiahnutie najvyššej možnej umeleckej úrovne. V súčasnosti má spolok približne päťdesiat činných členov a účinkuje každú nedeľu o 9. hodine na latinskej sv. omši v Bazilike sv. Mikuláša.
Spolok účinkoval na mnohých miestach na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Poľsku, Taliansku a v tomto roku aj v Českej republike. V repertoári má diela počínajúc gregoriánskym chorálom, cez polyfóniu až po modernú cirkevnú hudbu 20. storočia.
Jedným z hlavných cieľov spolku je propagovať sakrálnu tvorbu trnavského rodáka, dlhoročného dirigenta, predstaviteľa tohto spolku, ale aj významného predstaviteľa trnavskej a slovenskej kultúry, národného umelca Mikuláša Schneidera Trnavského. Podľa našich informácií ide o tradíciu na Slovensku ojedinelú, ktorú sa podarilo zachovať len vďaka úsiliu a zanieteniu desiatok členov, ktorí sa 180 rokov venovali vo svojom voľnom čase tejto záslužnej činnosti. Len vďaka nim účinkoval spolok aj v časoch, keď bola akákoľvek cirkevná činnosť obmedzovaná totalitným systémom.
V roku 1998 ocenilo mestské zastupiteľstvo činnosť spolku Uznaním za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Trnavy. Rada konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru udelila v roku 2008 spolku Cenu Fra Angelica – čestné uznanie za zásluhy o kresťanské hodnoty v kultúre na Slovensku. Pri príležitosti 175. výročia svojho založenia bol spolok za svoju prácu ocenený Cenou Trnavského samosprávneho kraja za zásluhy o rozvoj kultúry v Trnavskom samosprávnom kraji a Cenou Michala Kopčana za mimoriadny prínos v kultúre udelenou Divadelno-speváckym súborom Jána Palárika v Majcichove, miestnou skupinou Opoj.
Dlhoročnému dirigentovi, regenschorimu a tajomníkovi spolku Ladislavovi Vymazalovi udelilo Mesto Trnava pri príležitosti 175. výročia založenia spolku Cenu mesta Trnavy za celoživotnú činnosť v cirkevnom hudobnom spolku.
Výbor CHS
 

Vyberte región